14 Mart 2022
Lüleburgaz Belediyesi, mobilya, ahşap ve kurumuş dal artıklarının çevreye “talaş” olarak kazandırılması için talaş makinesini hizmete sundu. Makineden haftada elde edilen 5 ton talaş gübre olarak kullanılmasının yanı sıra peyzaj çalışmalarında ağaç altına serilebilecek.
Lüleburgaz Belediyesi Birleşmiş Milletler Kalkınma Örgütü Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları doğrultusunda çevreci yatırımlarına devam ediyor. Mobil Atık Toplama aracı, Akıllı Atık Tanıma Sistemi, İnşaat Yıkıntı Atıkları Geri Kazanım Tesisi, kullanılamayacak durumdaki tekstil artıkları kumbarası ve atık yağ üniteleriyle kentin dört bir yanında geri dönüşüm için yoğun bir çalışma gerçekleştiren Lüleburgaz Belediyesi, yeni bir uygulamaya daha imza attı.
Haftada 5 tonluk kapasite
Temizlik ve Çevre Müdürlüğü’nün çalışmaları sonucunda hizmete sunulan talaş makinesiyle mobilya, ahşap ve kurumuş dal artıkları talaş makinesiyle çevreye kazandırılacak. Söz konusu artıklardaki ahşap kısımların geri dönüştürüleceği makine, haftada 5 ton talaş yapma kapasitesine sahip bulunuyor.
Talaşlar doğaya kazandırılacak
Tüm bu çalışmalarla birlikte talaş makinesinden çıkacak talaşlar doğaya kazandırılmış olacak. Talaşlar, kent peyzaj çalışmalarında ağaçların altına serilebilmesinin dışında organik atıklarla karıştırılarak gübre olarak da kullanılabiliyor.
“Hem ekonomi hem doğadan kazanç”
Öte yandan Lüleburgaz Belediye Başkanı Dr. Murat Gerenli, talaş makinesinin çalışmasını yerinde inceledi. Makinenin geri dönüşüme büyük katkı sağlayacağını söyleyen Başkan Gerenli, “Çok yakın bir zamanda kentimizde bulunan kurumuş dal, mobilya ve ahşap artıklarının talaş olarak geri dönüşüme kazandırılması için çalışmaya başlıyoruz. Hem ekonomiye hem de doğaya sağlayacağımız bu kazanç kentimize hayırlı olsun” dedi.