29 Haziran 2022
Türkiye’nin dört bir yanından kadın kooperatifinin katıldığı “Kadın Kooperatifleri Bugünü ve Yarını Konuşacak” çalıştayı Lüleburgaz Yıldızları Kadın Akadamesi’nde (LYKA) başladı. İki gün sürecek çalıştayda kadın kooperatiflerinin günümüzdeki durumu ve gelecekte kadın kooperatifleri üzerine yapılabilecek çalışmalar ele alındı. Çalıştayın ilk gününün sonunda katılımcılar aile fotoğrafı çekildi.
Türkiye’nin kadın emeğine yönelik çalışmaların yapıldığı sayılı tesislerinden biri olan LYKA, Kadın Kooperatifleri Bugünü ve Yarını Konuşacak isimli çalıştaya ev sahipliği yaptı. Bugün başlayan ve Türkiye’nin dört bir yanından kadın kooperatifinin ve toplumsal hayatta yer alan güçlü kadın figürlerinin de yer aldığı çalıştayda önemli konular ele alındı. Oturumlar halinde düzenlenen çalıştayda İzmir’in Urla İlçesi’nin ilk kadın belediye başkanı olan Sibel Uyar, CHP Kadın Kooperatiflerinden Sorumlu Genel Başkan Danışmanı Fatma Köse CHP Ankara Milletvekili Doç. Dr. Gökhan Günaydın, Balçova Kadın Kooperatifi Başkanı Yeşim Baş, TOBB Tekirdağ KGK Başkanı Aynur Çeşmeliler konuşmacı olarak yer aldı.
Markalaşmaya dikkat çekti!
Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Lüleburgaz Kadın Akademisi Kooperatifi Başkanı Deniz Balaban Şahin, çalıştayda kadın kooperatiflerinin izlemesi gereken yol haritasının çıkarılacağını belirterek markalaşma vurgusu yaptı. Şahin, “Kadın kooperatifleri kolektif üretimin sağlanması ve markalaşma suretiyle pazarlamasında yönelik platform yaratmaktadır. Kadınlarımızın ekonomik bağımsızlığını sağlamasına yönelik faaliyetler yürütmenin yanı sıra kent sosyal yaşamının bütününde öne çıkarak varlığını hissettirmesini sağlamaktadır” diye konuştu.
Güçlü kooperatif vurgusu
CHP Kooperatiflerden Sorumlu Genel Başkan Baş Danışmanı Fatma Köse, kadın kooperatiflerinin yoksulluğu ve adaletsizliği önleme konusunda önemli bir konumda olduğunu söyledi. Köse, “Ülke nüfusunun yarısını oluşturan kadınların hayatın her alanında rol alması, özgürleşmesi, üretemeyen bir Türkiye’de ekonomiye katkısı güçlü kooperatiflerle karşılık bulacak. Eşitsizliklerin ve yoksulluğun olmadığı toplumları yaratacak kadınların katılımcı gücüyle yok edilecektir. Kadın kooperatiflerinin hayatın tüm yönlerinde yaşamları değiştirdiğini görüyoruz. Kadın kooperatifleri potansiyeli görme konusunda çok önemli bir modeldir” diye konuştu
“Trakya’nın günebakanları gibi...”
Lüleburgaz Belediye Başkanı Dr. Murat Gerenli de kadın kooperatiflerinin üretimde daha aktif yer alması gerektiğini söyledi. Kadınların toplumsal yaşamın her alanında olması gerektiğini savunan Başkan Gerenli, “Kadın Kooperatifleri Bugününü ve Yarınını Konuşuyor çalıştayına ev sahipliği yapmanın gururunu yaşadık. Trakya’nın günebakanları gibi yüzünü aydınlığa dönmüş, güneşin sıcaklığında alnını ilk silenlerin bölgesinde konuklarımızı Lüleburgaz Yıldızları Kadın Akademimizde ağırlamaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz”
ifadelerini kullandı.
“Sosyal hayatta hep birlikte durmalıyız”
Toplumsal gelişmenin kadın ve erkeğin sosyal hayatın içinde birlikte yer almasıyla mümkün olduğunu dile getiren Başkan Gerenli, “Toplumsal cinsiyet eşitliğine yürekten inanmış bir belediyeyiz. 2016 yılında Kadın Yılı’nı gerçekleştirerek toplumsal cinsiyet eşitliğine dikkat çektik. Bununla ilgili çalışmalarımızı ısrarla devam ettiriyoruz. Lüleburgaz’da kadın ve erkek sosyal ve ekonomik hayatın içerisinde hep birlikte durmazsa toplumsal gelişmeyi sağlayamayız Üreten kadınların bu çalıştay sonrasında Lüleburgaz’a ve ülkemize çok büyük değer katacağına yürekten inanıyorum” diye konuştu.