10 Aralık 2021
Lüleburgaz Belediyesi’ne ait Lüleburgaz Yıldızları Lezzet Akademisi’nde (LYLA) gerçekleştirilen aşçılık ve pastacılık kurslarında eğitim alan kadınlar, aldıkları eğitimlerin ardından ekonomik özgürlüklerine kavuşarak istihdama katkı sağlıyor. Kadınlar, sadece ekonomik özgürlüklerine kavuşmakla kalmıyor, özgüvenlerini de kazanarak toplumsal hayatın içinde aktif bir şekilde yer alıyor.
Lüleburgaz Belediyesi’nin 2018 yılında kurduğu LYLA’da kadınlar Halk Eğitim Müdürlüğü ve Lüleburgaz Belediyesi iş birliğinde gerçekleştirilen eğitimler sayesinde yepyeni bir hayata merhaba diyor. LYLA’da bulunan pastacılık ve aşçılık mutfaklarında eğitim alan kadınlar, eğitimi tamamladıktan sonra bulundukları alana göre belge almaya hak kazanıyor. Kadınlar, kazandıkları belgelerle ekonomik hayatın içerisinde aktif bir şekilde rol alıyor. Eğitim sonrası kadınların kimi internet üzerinden pasta satışı yaparken, kimi de günde en az 50 kişiye yetecek kadar yemek yapan firmalarda iş sahibi oluyor.
“Kendimize daha çok güveniyoruz”
LYLA’da eğitim alan ve artık bir pasta ustası olan Gamze Birden, LYLA sayesinde hayatına çok şey katıldığını söyledi. Birden, “Lüleburgaz Yıldızları Lezzet Akademisi’nde çok şey öğrendim. Burada aldığımız eğitimin ardından belgemiz de olmuş oluyor. Kendimize daha çok güvenmiş oluyoruz. Gittikçe daha da ileri gitmek istiyorsunuz” dedi.
“Şimdi yüzde 70 ağırlığım var”
Şimdi Instagram’da “Gamzenin Mutfağı” isimli bir hesap üzerinden birbirinden lezzetli pastaların siparişlerini alan Birden, “Daha önceden evdeki ekonomik durumumuz yüzde 50-50’yse, şimdi benim yüzde 70 ağırlığım var. Benim de iki çocuğum var ama çalışamıyordum. Liseyi okudum ama bir süre evlenince, çocuklar olunca bir yerden sonra hiçbir yere gidemiyorsunuz. Ekonomik özgürlüğünüz de olmamış oluyor. İstediğiniz bir şeyi bu sefer utana sıkıla söylüyordum” ifadelerini kullandı.
Tesadüfen geldi aşçı olarak çıktı
LYLA’da aldığı eğitimle ekonomik hayata katılan bir diğer kadın ise Nurşen Enginer oldu. Bir arkadaşının yanlışlıkla kendisini araması sonucu tesadüf eseri LYLA’ya gelen Enginer, burada aldığı eğitimle aşçı oldu. Geleneksel Türk Mutfağı’nda ilerleyen Eser, şimdi ise günde 50 kişiye yemek yapan bir firmada aşçı olarak çalışıyor. Eser, bütün kadınların LYLA’ya gelmesi gerektiğini söyleyerek, “Burasının atmosferi çok farklı. Birçok kurs bitirdim ama hiçbirinin atmosferi burası gibi değil” dedi.