Dünyada 170 ülkede kutlanan Global Girişimcilik Haftası programında Lüleburgaz da yer aldı. Global Girişimcilik Haftası kapsamında bir hafta boyunca kentimizde pek çok etkinlik gerçekleştirildi. Lüleburgaz, Global Girişimcilik Haftası’nda Türkiye’de İstanbul’dan sonra en fazla etkinlik gerçekleştirmiş kent oldu.
Global Girişimcilik Haftasını Trakya'da kutlayan tek belediye olarak hafta boyunca pek çok ilke imza attık. 13-19 Kasım tarih aralığındaki Global Girişimcilik Haftasında, Lüleburgaz Yıldızları Kadın Akademisinde(LYKA) bölgenin ilk hackhatonu, ilk e-ticaret eğitimi ve ilk sosyal girişimcilik eğitimi verildi. Hafta boyunca düzenlenen etkinliklere 1000 vatandaşımız katıldı. Global Girişimcilik Haftası boyunca tüm Türkiye genelinde etkinlikler düzenlendi. Türkiye’deki 30’un üzerinde önemli girişimcilik kuruluşunun destek verdiği Global Girişimcilik Haftasının Öne Çıkan Etkinlikleri arasında Lüleburgaz’a da yer verildi. Lüleburgaz ise İstanbul’dan sonra en fazla Global Girişimcilik Haftası etkinliğine ev sahipliği yapan kent oldu.
Global Girişimcilik Haftası Nedir?
Dünyada 170 ülkede kutlanan Global Girişimcilik Haftası (GGH), yerel, ulusal ve küresel etkinliklerle girişimcilik ekosistemini bir araya getiren ve gençleri yenilikçilik potansiyellerini keşfetmeye ve girişimciliği kariyer seçeneği olarak değerlendirmeye teşvik eden bir kampanyadır. GGH her sene Kasım ayına yayılan etkinliklerle kutlanır. GGH bu sene resmi olarak Türkiye’de onuncu defa, 13-19 Kasım 2017 tarihleri arasında kutlanacak.
Hafta boyunca, küresel ölçekte başarılarını kanıtlamış girişimciler, Türkiye’nin önde gelen iş insanları, fikir önderleri, profesyonel yöneticiler ve uzmanlar gönüllü olarak gençlerle buluşuyor. Mentörler 15- 30 yaş arasındaki gençlerde girişimcilik bilincini oluşturup potansiyellerini ortaya çıkarmak için bilgi ve birikimlerini paylaşıyor.
GGH kapsamında Sivil Toplum Kuruluşları, üniversiteler ve devlet kurumlarının yer aldığı 300′den fazla paydaş Global Girişimcilik Haftası boyunca tüm Türkiye genelinde etkinlikler düzenliyor. Etkinlikler kapsamında paneller, konferanslar, oturumlar, çalışma atölyeleri, fikir yarışmaları, eğitim programları, web buluşmaları ve vaka çalışmaları organize ediliyor.
Global Girişimcilik Haftasında Neler Oldu?
1.GÜN
Kentimizde Global Girişimcilik Haftası açılış programı, E-Ticaret Çağı Genel Yayın Yönetmeni Ümit Öncel’in moderatörlüğünde, English Ninjas Kurucusu Ali Servet Eyüpoğlu’nun ’21. Yüzyılda Girişimcilik’ başlıklı sunumuyla başladı.
"Lüleburgaz Cazibe Merkezi Olacak"
E-Ticaret Çağı Genel Yayın Yönetmeni Ümit Öncel açılış konuşmasında, “Pek çok farklı yerde bir yılda olan şey burada bir haftada olacak. 2018 İnovasyon ve Tasarım Yılı’nda da burada pek çok farklı çalışma yapılacak. Girişimcilik anlamında Lüleburgaz’ın önemli bir ekosistem olması ve cazibe merkezi haline getirilmesi için pek çok çalışma düzenlenecek. Böylece girişimciler için pek çok fırsat yaratılacak. Lüleburgaz Yıldızları Kadın Akademisi’nde kuluçka merkezi de kurulacak. Burada geleceğin fark yaratacak girişimcileri ilk adımlarını atmış olacaklar. Hem ulusal hem global ölçekli girişimciler burada ilk adımlarını atıp büyümeye başlayacaklar. Bu yüzden hem bu hafta hem önümüzdeki yıl burada çok önemli faaliyetler gerçekleşecek.” ifadelerini kullandı.
“Girişimciliğe Başlamadan Önce…”
English Ninja Kurucusu Alı Servet Eyüpoğlu Girişimcilik Haftası programında yaptığı konuşmada girişimciliğe başlamadan önce dikkat edilecek hususlara dikkat çekti. Eyüpoğlu “Burada düzenlenen etkinlikler bakış açılarının değişmesi için güzel bir şey. Lüleburgaz Belediyesini bu vizyonla hareket ettiği için tebrik ediyorum. Bu çok güzel bir şey.” diyerek başladığı konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Girişimciliğe başlamadan önce kendinizi tanımalısınız. Nasıl bir yaşam beklediğinizi, tutkularınızı, sevdiğiniz ve sevmediğiniz şeyleri tanımlamanız gerekir. Gerçeklik testi yapın ve hayal mi kuruyorsunuz yoksa yapacağınız şey gerçek mi onu belirleyin. Çünkü hayalperestlik büyük bir tuzak. Kurucu ekip de çok önemli bu işlerde. Yeri gelir koli taşır, yeri gelir en önemli toplantılara katılır, yeri gelir müşteri peşinde koşar, yeri gelir sahaya iner koşturursunuz, yani her işi yapmanız gerekir. Kurulan ekipteki kişilerin, ben sadece bir iş yaparım demek gibi bir lüksü yok. Odak ve öncelikler çok önemli ve kritik bir anlam taşıyor. Başarısızlığın en büyük nedenlerinden biri yapılacak işe odaklanamamaktır. Odaklanabilen insanlar başarılı olurlar. Büyük resim ve strateji de çok önemli. Günlük işlerden dolayı büyük resmi kaçırmayın. Yaptığınız işle ilgili stratejik olarak ne yapmak gerekir onu düşünmek gerekir. Bunun için zihinleri açmak gerekir. Yeni yöntemler belirleyerek stratejinizi oluşturun.”
"Gençlerimiz Dünyayla Birlikte Hareket Edecek"
Lüleburgaz Belediye Başkanı Emin Halebak’ın konuşmasıyla program devam etti. Başkan Emin Halebak, dünyadaki global gelişmelerle birlikte hareket etmenin önemine dikkat çektiği konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Global Girişimcilik Haftası etkinlikleri süresince ilgi alanları farklı olan kişileri bir araya getireceğiz. En önemlisi dünyada bu hafta kutlanırken Lüleburgaz’da da bu etkinlikler var. Mutluluğun tek formülü var, başarılı olmak. Mutlu olmak için başarılı olmak, başarılı olmak için de dünyayı yakalamak ve dünyayla birlikte hareket etmek gerektiğine inanıyoruz. Bu düşünceyle stratejik planımızı yaptık. Amaçlar ve faaliyetler oluşturduk. Bu hafta düzenlenecek etkinlikler de bu stratejik planın bir parçası. Lüleburgaz’da yaşayan çocuklarımızı ve gençlerimizi geleceğe hazırlamak istiyoruz. Lüleburgaz’da çok güzel insan kaynağımız var. Çağdaş, iyi eğitim almış, iletişimi rahat kurabilen, demokratik ve özgür bir toplumda yaşıyoruz. Çocuklarımız iyi eğitimler alıyor. Bu kentte yetişen çocuklarımızın, burada yaşayacağı iklimi oluşturacak çalışmalar yapıyoruz. 2018 yılını İnovasyon ve Tasarım Yılı, bir yıl boyunca ve diğer yıllarda da devam edecek birçok hareketin başlangıcı olacak. Bu hafta önümüzdeki yılın bir açılışı bir anlamda. İnovasyon ve Tasarım Yılında kentle neler yapabileceğimizi test edeceğiz. Bunu başarırsak önümüzdeki yıldaki programlarımızı ona göre yapmayı, onları da başarınca gelecekte daha rahat yaşayabileceğiniz bir ortam yaratacağız. Gençlerimizle birlikte kentimizi tüm dünyanın baktığı noktaya taşıyabilmenin gerçekleşmemesi için hiçbir sebep yok. Gençlerimizin geleceğe hazır olmalarını, dünyayı yakalamalarını ve dünyayla birlikte hareket etmelerini istiyoruz.” diye konuştu.
Açılış programının devamında 2018 İnovasyon ve Tasarım Yılı Slogan Yarışmasında dereceye girenlere ödülleri verildi.
2.GÜN
Sosyal Girişimcilik Atölyesi
Global Girişimcilik Haftası programı kapsamında, Lüleburgaz’da Lise Çağındaki Gençlere Yönelik Sosyal Girişimciliğe Giriş Atölyesi’ndeki katılımcılar, sosyal girişimciliğin püf noktalarını öğrendiler.
Şubat 2016 itibarıyla Türkiye’de işsizlik oranları %10.9’a ulaşmıştır ve bu rakamın daha fazla artmaması için Türkiye’nin alternatif çözüm yolları üzerinde çalışması gerekir. Özellikle Türkiye gibi gelişmekte olan bir ülke için, toplumda değer yaratmayı hedefleyen sosyal finans pazarının oluşturulması bu çözümlerden en önemlileri arasında yer alır. Lüleburgaz’da gençlere yönelik düzenlenen Sosyal Girişimciliğe Giriş Atölyesi, gençlerin sosyal girişimcilik konusunda bilgi seviyelerini artırmalarını ve dünyanın daha iyi bir yer olması için lider olma potansiyellerinin farkına varmalarını hedefledi. Atölye çalışması sırasında gençler kendi hayatlarında deneyimledikleri ya da gözlemledikleri toplumsal sorunları tespit ettiler ve bu sorunların çözümü için yaratıcı fikirler ürettiler. Bu sayede gençler kendi yaşadıkları sorunlar üzerinde dönüştürücü güçleri olduğunu fark ettiler ve toplumda aktif bireyler olma konusunda bilinçlendiler. Atölyenin sonunda katılan her gence katılımcı sertifikası verildi.
Yaratıcılık ve Girişimcilik Eğitimi
Global Girişimcilik Haftası programı kapsamında, Yeni Ürün Geliştirmede Silikon Vadisi Perspektifinden Yaratıcılık ve Girişimcilik Eğitimi verildi. Lüleburgaz Yıldızları Futbol Akademisinde(LYFA) 15 Kasım’da gerçekleştirilen eğitim, Trakya Kalkınma Ajansı Uzmanı M.M. Emre Beji ve Kaan Hasan tarafından verildi. Eğitimde katılımcılara, yaratıcı düşünme becerisinin geliştirilmesi, tasarımcı düşüncenin en olduğu, tasarımcı düşünce teknikleri, silikon vadisi perspektifinden girişimcilik örnekleri, yeni ürün ve hizmet geliştirme süreçleri ile yeni ürün ve hizmetlerin konumlandırılıp pazarlanması konusunda bilgiler aktarıldı. Eğitimde fütüristik projelerle tasarım ve uygulamalar hazırlandı. Yeni Ürün Geliştirmede Silikon Vadisi Perspektifinden Yaratıcılık ve Girişimcilik Eğitimi sonunda katılımcılara sertifikaları verildi.
3.GÜN
Geleceğin Yıldız Girişimcileri Konferansı
Global Girişimcilik Haftası kapsamında Prof. Dr. Necdet Tekin Gençlik Merkezi’nde ‘Geleceğin Yıldız Girişimcileri Konferansı’ verildi. Geleceğin Yıldız Girişimcileri, fikir bulup, buldukları fikirleri geliştirebilen ve yatırıma dönüştürebilen girişimcilerden ilham alarak önemli ipuçları öğrendiler. Geleceğin Yıldız Girişimcileri Konferansı programı E-Ticaret Çağı Genel Yayın Yönetmeni Ümit Öncel’in açılış konuşmasıyla başladı. Girişimciliğin önemini vurgulayan Öncel konuşmasında, ‘Herkes girişimci olmak zorunda değil. Girişimcilik bir kariyer seçimidir. Burada düzenlenen etkinlikler de bu tercihte bulunacakların önünü açacak etkinliklerdir.’ dedi.
“Zor Ama İmkansız Değil”
Öncel’in açılış konuşmasının ardından M3 Works Kurucusu Erdem Genç’in Body Percussion çalışması ile program devam etti. Genç konuşmasında, “Yapmayı en çok sevdiğiniz şey işiniz olsun: Zor ama imkansız değil. Hayat akıp giderken size fırsatlar sunar. Onlara uzanıp almak kendi ellerinizdedir.” diye konuştu.
“Bu Projedeki Amacım: Çocuklarımıza…”
Manibux kurucusu Canan Bayrak, geleceğin girişimcileri için bazı ipuçları paylaştı ve hayata geçirmeyi başardığı girişimini gençlere anlattı. Girişimcilikten öğrendiklerini ve girişimcilik üzerine değerlendirmelerini de gençlerle paylaşan Bayrak, projesini anlatırken şu ifadeleri de paylaştı: “Amacım, çocuklarımıza, paranın sadece anlık isteklerde harcamak için değil, tasarruf ve gelecekte kullanmak amacıyla da biriktirilebileceğini öğretmek. Kendi harçlıklarını yönetirken aslında kendi hayatlarının sorumluluklarını aldıklarını onlara hatırlatarak, sınırlar koyarak, henüz yanımızdayken, onların gelecek hayatlarını etkileyecek beceriler kazanmalarına rehberlik edebilmek.”
“Hazır Olun!”
Geleceğin Yıldız Girişimcileri Konferansında, ‘Sosyal Çağda Girişimcilik’ sunumunu Monitera’nın kurucusu Metin Kahraman yaptı. Kahraman, sunumunda girişimciliğin dijital ve ekonomik boyutuna da değindi. Kahraman, geleceğin girişimcilerine seslenirken, 'Girişimci olacağınız zaman bütün duyguları yaşamaya hazır olun.' diyerek girişimci olmak isteyen gençlerin bu süreçte olumlu ve olumsuz tüm duyguları yaşayacaklarının da altını çizdi.,
Konuşmaların ardından Lüleburgaz Belediye Başkanı Emin Halebak sahneye çıktı. Başkan Emin Halebak konuşmasında, geleceğin yıldız girişimcilerine ilham olan konuşmacılara ve katılım sağlayan gençlere teşekkürlerini iletti.
4. GÜN
Lüleburgaz'da Bir İlk Daha
Global Girişimcilik Haftası’nda Türkiye’de İstanbul’dan sonra en fazla etkinlik gerçekleştirmiş kent olan Lüleburgaz'da önemli bir etkinlik daha gerçekleştirildi. Global Girişimcilik Haftası programı kapsamında düzenlenen hackhatonla Lüleburgaz'da bir ilke daha imza atıldı. Trakya'daki üç üniversitenin buluştuğu ilk hackhatonda üniversite öğrencileri yeni kazanımlar elde ettiler. Hackhaton'un açılışında Belediye Başkanı Emin Halebak yaptığı konuşmada şu ifadeleri aktardı: 'Biz bugünle değil gelecekle uğraşıyoruz. Bilişim Garaj Akademimizde 9-16 yaş arası çocuklarımıza kod yazmayı öğretiyor ve üç boyutlu eğitimler veriyoruz. Yani çağı yakalamalarına yardımcı oluyoruz. Burada bir start up ve maker lab var. Bunları geliştirirsek, neden yaratıcılık akademisi burada olmasın. Gençler okullarını bitirdiklerinde buralarda neden çalışma imkanları sunmayalım. " Halebak, Hackhaton etkinliğinde OPENZEKA firması tarafından düzenlenen yapay zeka algoritmalarının kullanıldığı mini otonom araç yarışmasında yarışacak olan aracı inceledi.
Fırsatları Kaçırmayın
Lüleburgaz Hackhatonu'nda M3 Works'ün kurucusu Erdem Genç ile Body Percussion takım çalışması yapıldı. Erdem Genç, Trakya'nın üç üniversitesinden gelen gençlere nasıl girişimci olduğunu da anlattı. Genç konuşmasında, "Yapmayı en çok sevdiğiniz şey işiniz olsun: Zor ama imkansız değil. Mücadele edin ve mücadelenizden asla vazgeçmeyin. Hayatın size sunduğu fırsatları kaçırmayın. O fırsatları kaçırmak ya da yakalamak sizin elinizde bunu unutmayın."dedi.
"Her Şey Değişebilir"
Genç'in ardından Mobiroller kurucusu Erol Kabadayı, mobil dünyadaki son eğilimlerin neler olduğu, mobil dünyanın ne yöne doğru gittiği ve 2018'de gerçekleşebilecek mobil trendler üzerine sunumunu gerçekleştirdi. Kabadayı, "Hayatta her an bir şeyler değişebilir. Korkup bir şeyleri bıraktığınızda hedeften uzaklaşmış oluyorsunuz. Günlük yaşamda karşılaştığınız problemlerde muhakkak birilerine danışın ve yapacağınız işlerde düşünmeden hareket edere aceleci davranmayın. Önümüzdeki 5-10 yılın trendi olacak mobil dünyaya ait kavramlara hakim olmanız gerekir. Bunlar çok önemli..."
Geleceği Yazan Kadınlar
Hackhatonda, Geleceği Yazan Kadınlar programını başarıyla tamamlayan Trakya Üniversitesinden Büşra Yıldız, deneyimlerini paylaştı. Yıldız, "Mobil uygulama ve geliştirmeyle ilk tanışmam stajla başladı. Burada gerçekleştirdiğimiz ufak tefek uygulamalar beni daha çok teşvik etti. Konuyla ilgili etkinlikleri yakından takip ettim ve katılım sağladım. Geleceği Yazan Kadınlar projesine başvurdum. Haziran ayında katılabileceğimi öğrendim. Projenin amacı kadınların mobil uygulama geliştirmeyi öğrenmelerini ve iş fikirlerini hayata geçirmelerini sağlamaktı." dedi.
Global Girişimcilik Haftası kapsamında bir hafta boyunca kentimizde pek çok etkinlik gerçekleştirilecek. Lüleburgaz, Global Girişimcilik Haftası’nda Türkiye’de İstanbul’dan sonra en fazla etkinlik gerçekleştirmiş kent olacak…
5. 6. VE 7. GÜN
LYKA'da İki Eğitim Birden
Global Girişimcilik Haftası programı kapsamında, Lüleburgaz Yıldızları Kadın Akademisinde (LYKA) E-Ticaret ve Dijital Pazarlama Eğitimi ile Lüleburgaz Genç Girişimci Kampı gerçekleştirildi. E-Ticaret ve Dijital Pazarlama Eğitimi öncesinde konuşan Lüleburgaz Belediye Başkanı Emin Halebak: 'Kentler ya rant yaratır ya değer yaratır. Biz de değer yaratacak her projenin arkasındayız.' dedi. Başkan Emin Halebak'ın konuşmasının ardından Ticimax E-ticaret Sistemleri Kurucusu Cenk Çiğdemli, e-ticararette dikkat edilmesi gerekenleri katılımcılara aktardı. Dijital Pazarlama Uzmanı Pınar Keleş, E-ticaret ürün sayfasının nasıl olması gerektiğini, reklam kampanyasının nasıl yapılması gerektiğini paylaştı. Keleş, E-ticaret ürün sayfalarındaki banner ve tasarım yapılarının önemine de değindi. Dijital Dönüşüm Danışmanı Murat Erdör, Web 1.0'dan Web 3.0'a geçen değişim sürecini katılımcılara atardı. Murat Erdör, eski ekonomi ve yeni ekonomiyi karşılaştırırdı ve e-ticaretin avantajlarını ve dezavantajlarına dikkat çekti.
E-Ticaret Zamanı
Global Girişimcilik Haftası Programı kapsamında hazırlanan programın son gününde, Lüleburgaz Yıldızları Kadın Akademisinde(LYKA) E-Ticaret ve Dijital Pazarlama eğitimi verildi. Sosyal medya ve dijital pazarlama eğitimi konusunda yenilikçi bir akımının başlangıcı olan Sosyal Medya Kampüsü, Global Girişimcilik Haftası’nda
Lüleburgaz Belediyesi’nin düzenlediği eğitimde '#eticaretzamanı' dedi. 17-18-19 Kasım tarihlerindeki eğitim,
Türkiye’nin en iyi dijital pazarlama eğitim platformu olan Sosyal Medya Kampüsü’nün global markaların ve dijital reklam ajansların etkili isimlerinden oluşan eğitim kadrosu tarafından gerçekleştirildi.
E-Ticaret eğitiminin son günü Hopi Ürün Yönetimi Müdürü Hüseyin Kıran'ın sunumuyla başladı. Hüseyin Kıran: 'E-ticarette satışa dönüştürme ve müşteri tutundurma fiziksel mağazalara göre çok daha zor.'dedi. N11.com Marka Pazarlama Müdürü Ömürden Sezgin, dijital markanın nasıl yaratılacağını anlattı. Ömürden Sezgin: 'Fikir varsa ölçülemeyecek bir pazar yoktur.' diye konuştu.
Geleceğin Girişimcilerini Eğitiyoruz
Global Girişimcilik Haftası programı kapsamında girişim fikri olan gençlere Belediyemiz tarafından Impact Hub Istanbul işbirliği ile girişimcilik eğitimi verildi.
Lüleburgaz Yıldızları Kadın Akademisindeki (LYKA) eğitim programında geleceğin girişimcilerine, misyon ve vizyonun ne olduğu, fikir doğrulama ve fikri ifade etme yöntemleri anlatıldı. Gençler kamp süresince yalın kanvas-iş modeli oluşturma ve sunum tekniklerini de öğrendiler.
Eğitim sonunda katılımcılara katılım sertifikaları verildi.
[caption id="attachment_9626" align="alignnone" width="618"]
????????????????????????????????????[/caption]