BASINA VE KAMUOYUNA

5 Ocak 2022

BASINA VE KAMUOYUNA

03.01.2021 tarihinde yerel bir gazetede yer alan “Belediyenin ihmali felaketi getirdi” başlıklı, sel felaketinde belediyemizin hizmet satın aldığı şirketin kanal açma, vidanjör, damperli kamyon, dalgıç pompalar gibi araçları kullanmadığının iddia edildiği, asılsız iddiaları içeren habere yönelik basın açıklamamızdır. Belediyemizin hangi aracının nerelerde görev aldığına ilişkin şeffaf, detaylı açıklamamızı kamuoyunun takdirine sunuyoruz.

Öncelikle şunu belirtmek isteriz ki 28 Aralık 2021 gecesi meydana gelen ve Yıldırım Mahallesi Küme Evleri mevkiinde büyük hasara yol açan sel felaketi ile ilgili belediyemiz hızlıca harekete geçmiştir. Aralıksız süren yağışların artmasıyla birlikte 28 Aralık günü saat 17.47’de ilk ihbar gelmiş olup, İtfaiye, Su ve Kanalizasyon Müdürlüğü ve Fen İşleri Müdürlüğü’ne bağlı tüm ekipler (100’den fazla personel) göreve çağrılmıştır. Ancak belediyemiz, boy boy ekiplerimizden fotoğraf paylaşarak şov yapmak yerine tahliye çalışmaları hakkında halkımızı bilgilendirici paylaşımlar yapmayı tercih etmiştir. Bu durum sonucunda ne yazık yerel gazete belediyemizin Su ve Kanalizasyon Müdürlüğü’nün araçlarının sahada olmadığını belirten asılsız ve hiçbir doğruluğu olmayan, tamamen yanlış bilgiler içeren bir haber yayınlamıştır.

TÜM EKİPLER SAHADAYDI

Söz konusu haberde Lüleburgaz Belediyesi’nin hizmet satın aldığı şirkete ait araçların su baskınlarında kullanılmadığı belirtilmiştir. Böyle bir iddia mesnetsiz olmakla birlikte uykusuz bir şekilde geçtiğimiz Pazar gününe kadar aralıksız çalışan personelimizi zan altında bırakmaktadır. Söz konusu haberde yer alan ve gazetecilik ilkeleriyle bağdaşmayan, karşı tarafın görüşü alınmadan paylaşılan iddialar gerçeği yansıtmamaktadır. Lüleburgaz Belediyesi’nin tüm araçları aşağıda da belirtileceği gibi sel bölgesinde ve kentin birçok noktasında yer almıştır. Bu durum devletimizin tüm kurumları tarafından da bilinen bir gerçektir.

DERE ISLAHINI YAPMAMAK KİMİN İHMALİ?

Haberde yaşanan su baskınının sebebinin Lüleburgaz Belediyesi’nin olduğunun iddia edildiği haberde belediyemizin yıllardır yazılı ve sözlü başvurularına rağmen Lüleburgaz Deresi’nin ıslahını gerçekleştirmeyen DSİ’den tek bir kelime dahi söz edilmemiş olması algı operasyonunun parçasıdır. Islah edilmeyen derenin taşması nedeniyle yağmur suyu kanalları tıkanmış, bu nedenle de kentimizin çeşitli bölgelerindeki yağmur suyu hatlarında taşma meydana gelmiştir. Tüm bunlarla birlikte aynı haberde sel taşkınından etkilenen bölgenin imarının olmadığının, Sayın Valimiz’in de belirttiği gibi yıllar önce yerleşilen bir alan olduğundan ve taşkın sahası olmasına rağmen “İmar Affından” yararlandığına değinmemesi dikkat çekicidir.

BÜTÜN İŞ MAKİNELERİ GÖREV ALDI

Söz konusu haberde Lüleburgaz Belediyesi’nin hizmet satın aldığı şirkete ait araçların taşkın yaşanan bölgelerde kullanılmadığı gibi hiçbir dayanağı olmayan haber yayınlanmıştır. Haberin sahibi olan gazeteci belediyemizden konu hakkında bilgi isteyebilirdi. Gazeteci bunun dışında selin yaşandığı bölgede tüm belediye personelimiz gibi çizmelerini giyip hangi ekibin nerede, nasıl ve ne zor şartlarda görev yaptığını görebilirdi. Tüm bu dayanağı olmayan iddialara ilişkin sel bölgesinde ve kentimizin çeşitli noktalarında görev alan ekiplerimizi tek tek paylaşarak siz değerli halkımızın ve basınımızın bilgisine sunarız.

SU VE KANALİZASYON MÜDÜRLÜĞÜ

Su ve Kanalizasyon Müdürlüğü su taşkınının geldiği ihbardan itibaren tüm birimleriyle hizmette olmuştur. Bu doğrultuda Su ve Kanalizasyon Müdürlüğü 26 personel 4 kepçe (3’ü firmaya ait), 1 vidanjör (firmaya ait), 1 kuka kanal açma aracı (firmaya ait), 2 adet kombine kanal araç aracı (biri belediyemize, diğeri firmaya ait), 2 adet dalgıç pompa, 3 adet motopomp, 1 adet damperli kamyon (firmaya ait)  ile kentin birçok noktasında su taşkınlarıyla mücadele etmiştir.

İTFAİYE MÜDÜRLÜĞÜ

İtfaiye Müdürlüğü’nde ise yağışla ilgili ilk ihbarla birlikte tüm personel göreve çağrılmıştır. Bu kapsamda 35 personel ve 7 itfaiye aracı su çekme ekipmanları ile birlikte göreve başlamıştır. İlk etapta 5 araçla Danone mevkiinde bir araçta mahsur kalan 8 kişi itfaiye ekiplerimizce kurtarılmıştır. Yıldırım Mahallesi Küme Evler, Durak Mahallesi, Gençlik Mahallesi’nde su basan ev ve iş yerlerine müdahale edilmiştir. Bu süreçte toplam 187 adet su baskını ihbarına 3 gün boyunca itfaiye ekiplerimiz müdahale etmiştir. Bununla da sınırlı kalınmamış yağışların artmasıyla birlikte alarma geçilmiş ve İtfaiye Müdürlüğü’nde oluşturulan kriz masasında AFAD ile birlikte Lüleburgaz Kaymakamı Salih Yüce, Lüleburgaz Belediye Başkanımız Dr. Murat Gerenli, Lüleburgaz İlçe Jandarma Komutanı Ömür Gökmen ve Lüleburgaz Belediye Başkan Yardımcımız Gökhan Kaya Atay’a online haritada üzerinden müdahale edilen yerler ve gelen çağrılar hakkında bilgilendirme yapılmıştır.

FEN İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ

Fen İşleri Müdürlüğü ekiplerimiz de su taşkınının yaşandığı ilk andan itibaren tüm imkanlarıyla seferber olup taşkın bölgesinde görev almıştır. Fen İşleri Müdürlüğü 17 personel 7 adet iş makinesiyle Yıldırım Mahallesi Küme Evler’de mahsur kalan vatandaşların askeri araçlara taşınmasını sağlamış, tahliye operasyonunda bizzat görev almıştır. Bununla birlikte yol açma çalışmalarında da yer alan Fen İşleri Müdürlüğü ekiplerimiz, selden etkilenen bölgede yol yapım çalışmalarını sürdürmektedir.

TEMİZLİK VE ÇEVRE MÜDÜRLÜĞÜ

Tüm bunlarla birlikte Temizlik ve Çevre Müdürlüğü ekiplerimiz de taşkının başladığı ilk andan itibaren toplam 51 personelle sahada görev aldı. Bu doğrultuda ekipler ilk gün 1 kepçe ve operatörle itfaiye ekiplerine destek verdi. Ekipler 30 ve 31 Aralık tarihlerinde ise selden etkilenen evlerin temizlik çalışmalarını gerçekleştirdi, yıkımı yapılacak evlerdeki eşyaların çıkarılmasında aktif rol aldı. Vermiş olduğumuz tüm bilgiler kayıtlı ve devletimizin üst makamlarına sunduğumuz bilgiler olmakla birlikte, yaptığımız duyuruyu vatandaşlarımızın ve basınımızın takdirine sunarız.